Przepisy Galaretka owocowa
Składniki
3 razy po 1/3 szkl. cukru
1 szkl. jagód mrożonych
2 szkl. truskawek mrożonych lub świeżych
2 pomarańcze
2 łyżki żelatyny
ok. 3/4 szkl. wody
Opis

Pomarańcze sparz, obierz ze skórki, oczyść z błon i pestek, pokrój na małe kawałeczki. Skórkę z 1/4 pomarańczy pokrój w kosteczkę. Przygotuj 3 garnuszki. Do każdego z garnuszka wlej po ok. 1/4 szklanki wody i dodaj truskawki, pomarańcze i jagody. Zasyp cukrem – po 1/3 szklanki. Zawartość każdego garnka gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU co jakiś czas mieszając, do momentu wytworzenia się owocowego syropu.

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i poczekaj aż spęcznieje. Następnie rozpuść ją w 6 łyżkach gorącej wody. Podziel roztwór na 3 części i dodaj do każdego garnuszka, wymieszaj. Galaretki pozostaw do wystygnięcia. Następnie wstaw do lodówki i kiedy zaczną tężeć, ale jeszcze będą płynne, wyjmij i nałóż pierwszą warstwę każdego koloru do plastikowych pojemniczków. Ponownie wstaw do lodówki, aby stężała. Następnie wyjmij i nałóż kolejną warstwę. Znów wstaw do lodówki do stężenia – postępuj tak z każdą warstwą. Każda warstwa, na którą nakładasz kolejną galaretkę w innym kolorze, musi stężeć, żeby kolory nie mieszały się ze sobą. Galaretki schowaj do lodówki na ok. 2 godz. Przed podaniem udekoruj owocami i bitą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
100 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery