Przepisy Galaretka ogórkowa

Składniki

2 świeże długie ogórki

1 mały pęczek bazylii

1 ząbek czosnku

12 g żelatyny

Opis

Ogórki umyj, przekrój wzdłuż na cztery części i dokładnie usuń miąższ z nasionami. Oberwij listki bazylii i razem z ogórkami zmiksuj w malakserze. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.

Do osobnej miseczki wlej gorącą wodę (powinno jej być tyle, aby razem ze zmiksowanym ogórkiem miała objętość 0,5 l). Do wody wsyp tyle żelatyny, ile potrzeba na pół litra płynu i dodaj jeszcze pół łyżeczki. Żelatynę dokładnie rozpuść i odstaw do przestygnięcia.

W tym czasie wybierz foremki na galaretki (np. kieliszki, foremki do małych babeczek) i wyłóż je folią spożywczą. Połącz ogórki z przestudzoną żelatyną i przełóż do foremek. Wstaw do lodówki, aby stężała.

Dzięki folii w foremkach galaretkę łatwo przełożysz na talerze. Najlepiej smakuje ze słonym twarożkiem, jako przystawka lub dodatek do mięs.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4