Przepisy Galareta z łososiem
Składniki
500 g surowego łososia
1/2 selera
2 małe pietruszki
7 cm świeżego imbiru w korzeniu
kilka papryczek chili
2-4 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
przyprawa do ryb
8 g żelatyny
Sposób przygotowania
1
Piekarnik nastaw na 200°C. Łososia dopraw przyprawą do ryb, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
2
Obierz seler, pietruszkę i imbir. Imbir pokrój w grubsze plastry. Wszystkie warzywa włóż do niewielkiego garnka i zalej 1/2 litra wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 30-40 minut. Pod koniec posól wywar. Gotowy wywar zdejmij z ognia, przecedź i dopraw sokiem z cytryny. Do galaretki potrzebujesz ok. 300-400 ml wywaru. Jeżeli wywar za bardzo się zredukuje w czasie gotowania, możesz go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
3
Upieczonego łososia wystudź, rozdrobnij i rozłóż do 12 kieliszków o pojemności 50 g. Możesz dodać nieco pokrojonych warzyw z wywaru i parę plasterków świeżej papryczki chili. W 400 ml wywaru rozpuść dokładnie żelatynę (w razie potrzeby podgrzej nieco wywar, uważając, żeby się nie zagotował). Po wystudzeniu zalej wywarem z żelatyną przygotowane w kieliszkach mięso z łososia. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia. Podaj na plastrach cytryny.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
45 min.
Zupy