Frittata z kiełkami pszenicy i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
10 pomidorków koktajlowych
6 jaj
garść kiełków pszenicy
1 średnia cebula
garść tartego sera żółtego
4 łyżki oliwy do smażenia
szczypta tymianku suszonego lub świeżego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj patelnię o średnicy ok. 17 cm, nie większą. Jajka dokładnie roztrzep, dodaj kiełki, tarty ser, sól i pieprz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w plasterki, zeszklij na średnim ogniu na 1 łyżce oliwy. Dodaj tymianek i pomidorki koktajlowe w całości. Zwiększ temperaturę palnika. Kiedy olej zacznie skwierczeć, wlej jajka i energicznie wszystko wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień i smaż ok. 3 min, już nie mieszając.

Na talerz prosto z patelni przełóż frittatę, odwracając ją na drugą stronę. Patelnię oczyść z resztek ze smażenia, dolej 1 łyżkę oliwy, rozgrzej i przełóż placek z powrotem na patelnię do góry spodem, smaż 1-2 minuty. Przełóż na talerz i pokrój w trójkąty, posyp kiełkami, podawaj z ulubionymi sosami i sałatkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery