Przepisy Frankfurterki z sałatką z pomidorów i białej rzodkiewki
Składniki
1 op. frankfurterek Tesco (400 g)
300 g pomidorów czerwonych
300 g pomidorów żółtych
1 pęczek szczypiorku z wiosennej cebulki
1 rzodkiew biała
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego kremowego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Kiełbaski wyjmij z opakowania i rozetnij tak, aby grillować je osobno. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Posmaruj warzywa delikatnie oliwą i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
2
Przygotuj grill i jak tylko żar się ustabilizuje, połóż na środku rusztu kiełbaski, a dookoła pomidory. To ważne, by pomidory znalazły się z boku, bo żar w tej części grilla jest mniejszy. Warzywa lepiej się wypieką. Kiełbasek nie trzeba nacinać, bo są cienkie i szybko się grillują.
3
Gdy zarumienią się z jednej strony, przewróć je na drugą i dalej dopiekaj. Pomidory też wymagają odwrócenia. W tym czasie obierz białą rzodkiew i umyj szczypiorek. Kiełbaski rumiane przełóż na deskę i pokrój pod kątem na kawałki.
4
Na półmisku połóż grillowane pomidory, a dookoła ułóż dekoracyjnie aromatyczne kiełbaski. Rzodkiew pokrój w cienkie piórka i posyp nią sałatkę. Udekoruj danie jeszcze pociętym szczypiorkiem i całość polej oliwą oraz octem kremowym. Od razu podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy