Przepisy Frankfurterki z mixem sałat w sosie vinegrete
Składniki
dowolny mix sałat, główka sałaty maślanej lub główka sałaty lodowej
3 duże pomidory
1 ogórek wężowy
2 cebulki dymki ze szczypiorem (lub 1 czerwona cebula i szczypiorek)
kilka rzodkiewek
Sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1-2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Połóż frankfurterki na rozgrzanym grillu. Warzywa umyj i osusz. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka i rzodkiewki w plastry, cebulę w piórka, posiekaj szczypiorek. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Przełóż wszystko do dużej miski. Przygotuj sos: składniki do sosu przelej do miseczki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Sałatę polej sosem tuż przed podaniem. Upieczoną kiełbasę podawaj z sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne