Francuskie zawijaski
Składniki
1 op. ciasta francuskiego
150 g startego żółtego sera
150 g szynki
1 cebula
2 jajka
1 natka pietruszki
4 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
przyprawy: pieprz, sól
Opis

Szynkę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Dodaj starty ser, jajko i natkę pietruszki (świeżą bądź suszoną – z torebki). Przypraw pieprzem, dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Przygotowany farsz równomiernie nałóż na rozmrożone, rozwinięte ciasto francuskie. Następnie całość zwiń. Powstałe rolady pokrój na 2-centymetrowe plastry i ułóż je płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Powstałe zawijaski posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15–20 min w temperaturze 200º. 

W oczekiwaniu na upieczone zawijaski, przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowym sosem polewaj roladki.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne