Fondue serowe
Składniki
100 g sera pleśniowego lazur
150 g sera żółtego ementaler
200 g sera cheddar lub grojer
150 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
przyprawy: czarny pieprz, gałka muszkatołowa, świeże zioła
Do maczania:
biały podpieczony chleb pokrojony w kostkę
oliwki
kabanosy
świeże warzywa: ogórek zielony, pomidorki koktajlowe
Opis

Wszystkie sery żółte zetrzyj na tarce, lazur pokrój w kosteczkę. Rondel nasmaruj połówkami czosnku. Wlej wino (lub śmietankę kremówkę) i sok z cytryny. Dodaj sery i gotuj mieszając je do momentu aż się rozpuszczą. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w łyżce wody i pod koniec gotowania serów dodaj do rondla, dopraw gałką i pieprzem. Możesz także dodać świeże lub suszone zioła. Masę jeszcze raz krótko zagotuj, aż stanie się gładka. Następnie przelej ją do naczynia do fondue. W rozpuszczonym serze maczaj ulubione dodatki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne