Focaccia z figami i rozmarynem
Składniki
Ciasto z czarnymi oliwkami:
40 g czarnych oliwek
250 g mąki pszennej tortowej
25 g drożdży
175 ml wody
30 ml oliwy
5 g soli
Nadzienie:
100 g fig (suszonych lub świeżych)
3 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 gałązki rozmarynu
Opis

Drożdże rozmieszaj w ciepłej wodzie, dodaj mąkę, sól i wyrób elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Oliwki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z wyrośniętym ciastem oraz oliwą. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeśli potrzeba, podsyp mąką pszenną. Wyłóż ciasto do płaskiej formy nasmarowanej wcześniej oliwą. Nie powinno być zbyt grube, maksymalnie może mieć ok. 1,5 cm.

Figi suszone, jeśli są twarde namocz we wrzątku przez 10 min. Następnie pokrój na ćwiartki, wymieszaj z miodem i przypraw cynamonem. Tak przygotowane figi ułóż dekoracyjnie na cieście. Wierzch ciasta posyp posiekanym rozmarynem. Wstaw foccacię w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40–50 min.

Przed zakończeniem wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do temp. 220°. Kiedy ciasto podniesie się do połowy fig, jest gotowe do pieczenia. Włóż  je do piekarnika na 15 min, a następnie zredukuj temp. do 190° i dopiecz foccacię przez kolejne 25 min.

Gotowy chlebek z figami przed samym podaniem polej łyżką miodu i pokrój na kawałki. Udekoruj foccacię gałązkami rozmarynu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje