Flan z kolendrą
Składniki
1/2 kalafiora
1 i 1/2 pęczka kolendry
1 cebula
2 jaja
1 szkl. kremówki 36%
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: cukier, sól, pieprz
Opis

Kalafiora umyj i podziel na mniejsze różyczki, nogę obierz ze skórki. Część małych różyczek odłóż. Następnie włóż kalafiora do gorącej osolonej i posłodzonej wody i gotuj przez ok. 8 min. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie z oliwek. Listki kolendry poodrywaj z łodyżek i opłucz je w zimnej wodzie. Kalafiora zmiksuj na gładką masę ze śmietaną, cebulą, listkami świeżej kolendry i jajkami. Całość przypraw solą i pieprzem. Do żaroodpornych naczyń włóż po jednej różyczce kalafiora i zalej zmiksowaną masą. Zapiekaj w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA w temp. 180° przez ok. 15–20 min.  

Kąpiel wodna: do większego żaroodpornego naczynia wlej wodę do 1/3 jego wysokości i poukładaj w nim mniejsze naczynka z potrawą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery