Przepisy Flaki po warszawsku
Składniki
1 kg flaków wieprzowych lub wołowych
500 g kości wieprzowych
2 włoszczyzny bez kapusty
2 cebule
2 łyżki mąki
4 łyżki masła
2 listki laurowe
6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonej papryki ostrej
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
2 łyżki majeranku
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Flaki zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia, następnie odcedź. Umyj kości wieprzowe lub wołowe. Włóż je do rondla razem z nieobraną cebulą. Pokrój dowolnie 1 porcję włoszczyzny (bez kapusty), przełóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj ok. 1 godz. na niewielkim ogniu. Ugotowany wywar przecedź i włóż do niego obgotowane flaki, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 3 godz.

Drugą porcję włoszczyzny obierz i pokrój w słupki. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Wszystko podsmaż na stopionym maśle (1 łyżka) przez 2–3 minuty. Skrop 3 łyżkami wywaru z flaków i duś na niewielkim ogniu jeszcze ok. 2 min. Posyp mąką i przesmaż 3 min. Do wywaru z flaków dodaj podsmażoną włoszczyznę z cebulą. Całość przypraw solą i pieprzem, dodaj majeranek i gotuj jeszcze ok. 15 min na średnim ogniu. Flaki podawaj gorące z dodatkiem pieczywa.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje