Flądra z bazylią w winie
Składniki
1 flądra
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
100 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki świeżej bazylii
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Flądrę umyj dokładnie z zewnątrz, pamiętając o rękawicach ochronnych ze względu na ostrą skórę ryby. Osusz ją i skrop sokiem z cytryny, a następnie natrzyj solą. Formę do pieczenia wysmaruj masłem (1 łyżka), obsyp flądrę suszoną bazylią, a na wierzch ryby połóż 1 łyżkę masła. Flądrę wstaw na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180°. Po 10 min zalej winem i dopiecz ok. 10 min, aby wino wyparowało. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Zupy