Przepisy Filety z soli faszerowane krewetkami

Składniki

​400 g filetu z soli

100 g krewetek koktajlowych

100 g ryżu dzikiego

1 ząbek czosnku

2 gałązki natki pietruszki

szczypta szafranu

2 gałązki bazylii

1 pomidor

100 ml wina białego

20 ml oliwy z oliwek

30 g masła

200 ml śmietanki 30%

1/2 cytryny do dekoracji

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis


W garnku wstaw wodę do gotowania ryżu. Jak tylko się zagotuje, dodaj 1 łyżeczkę soli i wsyp dziki ryż. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 30 minut.

W tym czasie umyj filety z soli i rozłóż na desce. Przetnij wzdłuż nożem, aby powstały pasy, w które zawiniesz krewetki. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli krewetki są mrożone, to przesyp do miseczki i zalej ciepłą wodą. Będą odmrożone po kilku minutach. Odsącz je na sicie i odciśnij w rękach z nadmiaru wody. Przełóż do porcelanowej miski.

Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do krewetek. Umyj i posiekaj natkę pietruszki, następnie dodaj do owoców morza i dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na filety i zawiń. Warto przebić roladki z soli wykałaczką, aby się nie rozwinęły podczas pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Rybę przełóż do formy ceramicznej, nadającej się do pieczenia i polej oliwą. Wstaw do pieczenia na ok. 12–15 minut.

W rondelku zagotuj białe wino z szafranem. Gotuj jeszcze na mocnym ogniu, aby wino odparowało do połowy swojej objętości. Pomidory pokrój w drobną kostkę i dodaj do wina. Przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlej śmietankę i jeszcze gotuj, aż sos lekko zgęstniej. Na koniec poszarp liście bazylii i dodaj do sosu. Już nie gotuj, bo bazylia straci swój aromat.

Ugotowany ryż odcedź na sitku i wymieszaj ze świeżym masłem. Przełóż następnie na półmisek, rozsypując go przez cały środek. Na ryżu ułóż roladki z soli. Polej aromatycznym sosem dookoła. Do dekoracji można wykorzystać listki natki pietruszki i bazylii oraz dekoracyjnie pokrojoną cytrynę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4