Przepisy Filety z gęsi faszerowane kasztanami w sosie piernikowym

Składniki

2 filety z gęsi bez kości

50 g masła

2 łyżeczki ciemnego kremu balsamicznego

250 g gotowanych kasztanów

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

100 ml białego wina

150 g piernika bez czekolady i polewy

100 ml śmietanki

1 łyżeczka przyprawy korzennej

3-4 gałązki świeżego majeranku

przyprawy: sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

 alt=
1

Filety z gęsi umyj dokładnie i odsącz w ręczniku kuchennym. Obierz cebulkę i czosnek. Umyj zioła. Pierniki pokrusz na małe kawałki, a następnie pokrój w drobną kostkę.

 alt=
2

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulkę i czosnek. Przypraw od razu szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Jak tylko cebulka straci swój surowy zapach i zacznie się szklić, dodaj gotowane kasztany. Podsmaż wszystko razem.

 alt=
3

Na koniec dodaj krem balsamiczny do smaku i jeszcze lekko podgrzej. Karmelowy smak kremu bardzo wzbogaca aromat kasztanów. Dodaj jeszcze 2 gałązki pokrojonego majeranku. Przełóż kasztany z patelni do miski i jeszcze lekko pognieć widelcem na mniejsze kawałki.

 alt=
4

Przygotuj filety do nadziewania. Nożem natnij błonę pomiędzy skórą a mięsem. Odetnij skórę w kształt sakiewki. Uważaj, aby nie przeciąć skóry. Włóż kasztany i dobrze dociśnij. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej suchą patelnię, najlepiej teflonową i obsmaż filety z każdej strony. Zacznij od strony ze skórą, gdy tłuszcz się wytopi, odwróć mięso na drugą stronę i jeszcze smaż przez 1-2 minuty. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do temperatury ok. 140° i wstaw mięso na ok. 20 min, aby dobrze się wypiekło.

 alt=
5

W czasie pieczenia mięsa, przygotuj sos. W rondelku zagotuj białe wino i wsyp pierniki. Wymieszaj dobrze i gotuj do lekkiego zgęstnienia sosu. Przypraw sos mieszanką korzenną. Dolej jeszcze śmietankę i wymieszaj.

 alt=
6

Wyjmij gęsi z pieczenia i przełóż na deskę. Odczekaj chwilę, aż soki wewnątrz się uspokoją. Pokrój na plastry pod kątem i ułóż dekoracyjnie na półmisku. Polej jeszcze sosem piernikowym i dekoruj świeżymi listkami majeranku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4