Przepisy Filet ze szczupaka o aromacie trawy żubrowej
Składniki
350 g filetów ze szczupaka
200 g ziemniaków Gala z Tesco
100 g boczku wędzonego
1/2 pęczka młodej cebulki
1/2 cytryny
10 ml żubrówki
40 ml oliwy z oliwek
10 ml octu winnego
200 g liści szpinaku
1 szczypiorek
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Filet ze szczupaka podziel na dwie równe porcje. Upewnij się, że ryba nie ma ości. Przełóż filety do miski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Polej lekko oliwą (ok. 20 ml), następnie żubrówką i wstaw rybę do lodówki na 6 godzin, aby przeszła aromatem trawy żubrowej. 

Do garnka włóż ziemniaki i zalej taką ilością wody, by je zakryć. Wsyp 1 łyżeczkę soli i gotuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Ziemniaki powinny być ugotowane na 3/4. Wyjmij je z wody i przelej zimną wodą. Schłodzone obierz ze skórki i pokrój na plastry, a potem w kostkę. Pokrojone przełóż do miski. 

W następnej kolejności pokrój w kostkę boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE i przesyp na suchą patelnię. Wstaw patelnię na grilla i poczekaj do momentu, aż boczek zrumieni się na skwarki. Przecedź skwarki z tłuszczu i dodaj do ziemniaków, a następnie wymieszaj. Ziemniaki przypraw pieprzem oraz solą. Dolej oliwę i ocet winny. Pokrój drobno szczypiorek i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. 

Wyjmij rybę z marynaty i połóż na rozgrzany ruszt grilla. Opiekaj z każdej strony przez 3–4 minuty. Pamiętaj, że zbyt długie grillowanie ryby bardzo ją wysusza. Umyj młode liście szpinaku i odsącz z wody. Korzystaj z wirówki do sałat, która poprzez wirowanie liści odsącza kropelki wody. 

Na półmisku ułóż szpinak i sałatkę ziemniaczaną z boczkiem. Grillowany filet ze szczupaka połóż na sałatce. Do dekoracji dania użyj szczypiorek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Napoje