Przepisy Filet z pstrąga w galarecie z musem chrzanowym

Składniki

1 pstrąg

1 marchewka

1/4 selera

1 pietruszka

1 cebula

1 cytryna

25 g żelatyny

kilka ziaren ziela angielskiego

1 liść laurowy

3 gałązki koperku

sól

pieprz

Mus chrzanowy:

40 g chrzanu

100 ml śmietanki 30%

sól

Sposób przygotowania

 alt=
1

Umyj rybę i odsącz na ręczniku kuchennym. Odetnij nożem głowę. Wytnij z grzbietu kręgosłup, przecinając rybę wzdłuż, aż do ogona. Odetnij z filetów brzuszne ości. Jeszcze raz przemyj dokładnie filety pod bieżącą wodą. Warzywa obierz i pokrój w plasterki.

 alt=
2

W rondelku zagotuj wodę i dodaj warzywa. Gotuj je ok. 10 minut. Do wywaru dodaj ości i kręgosłup ryby. Przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Wywar rybny gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Powinien się delikatnie burzyć, a nie mocno gotować.

 alt=
3

Filety z pstrąga pokrój na porcje. Odcedź z wywaru wszystkie warzywa oraz kawałki ryby. Od razu przełóż do wywaru kawałki filetów. Gotuj na wolnym ogniu 3-5 minut. To wystarczy, aby mięso doszło i zostało ścięte, a mimo wszystko zachowało swoją soczystość.

 alt=
4

Wyjmij rybę i cały wywar przelej przez gęste sitko do rondelka. Dodaj plasterki cytryny. Pamiętaj, że cytryna dodawana do wywarów musi być wcześniej dokładnie umyta. Podgotuj wywar z cytryną kilka minut. Wyjmij plasterki cytryny i dodaj żelatynę. Jak tylko się rozpuści, dopraw galaretkę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do ostudzenia.

 alt=
5

Filety z pstrąga przełóż na półmisek. Udekoruj plasterkiem marchewki z ugotowaniego wywaru. W misce kuchennej ubij śmietankę na puszysty krem. Odciśnij chrzan na sitku i wymieszaj z bitą śmietanką. Dopraw lekko solą. Nałóż na każdy filet po 1/2 łyżeczki musu chrzanowego. Udekoruj też gałazką koperku i plasterkiem cytrynki.

 alt=
6

Zalej delikatnie rybę przestudzoną galaretką. Pozwól, aby cała galaretka ładnie się rozlała na rybie. Wstaw całość do lodówki do schłodzenia.

 alt=
7

Powycinaj porcje pstrągów i wraz z galaretką poukładaj na półmisku. Z pozostałej galaretki zrób dekorację. Posiekaj ją nożem w drobną kostkę i obsyp nią filety.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4