Przepisy Filet z kurczaka z sosem rabarbarowym

Składniki

1 kurczak (wykorzystamy z niego filety i skrzydełko)

skórka 1 cytryna

50 g mielonych migdałów

3 gałązki świeżej mięty

1 jajko 

1/ 2 papryki czerwonej

1 cebula szalotka

20 ml oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz

Sos rabarbarowy:

300 g rabarbaru

150 g wina białego

40 g cukru

100 ml bulionu warzywnego

skórka z 1/4 cytryny

10 g mąki ziemniaczanej

50 g masła

Opis

Umyj dokładnie kurczaka. Ostrym nożem odetnij filety wzdłuż korpusu. Przetnij w miejscu łączenia skrzydełka z tułowiem. Odetnij jeszcze skrzydełko na zgięciu „V”. Filety ze skórą i dekoracyjnym skrzydełkiem idealnie nadają się do faszerowania. Mięso przypraw solą i świeżo mielony pieprzem. 

Przygotuj nadzienie: sparz cytrynę i obierz skórkę. Pokrój w drobną kostkę cebulę szalotkę, paprykę i skórkę cytryny. Przełóż składniki do miski. Wsyp jeszcze mielone migdały. Następnie pokrój miętę i dodaj do farszu. Wbij żółtko, aby składniki farszu się połączyły. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj dokładnie. 

Rozłóż filety z kurczaka. Palcem wskazującym zrób miejsce pod skórą i małą łyżeczką nałóż farsz. Dokładnie rozprowadź na całej powierzchni i dociśnij skórę. Ważne jest, by farsz nie wystawał. 

Na patelni, najlepiej teflonowej, rozgrzej oliwę z oliwek i połóż delikatnie mięso od strony skóry. Dopiero jak się zrumieni, przewróć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wstaw do niego aromatycznego kurczaka na dopieczenie na ok. 10–12 minut. 

Następnie obierz rabarbar z grubej skóry i pokrój na kawałki ok. 1 cm. Zagotuj białe wino i jak tylko alkohol odparuje, wlej bulion i dodaj w jednym kawałku skórkę z cytryny oraz rabarbar. Gotuj przez 3–4 minuty, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Dopraw cukrem. Możesz jeszcze lekko zagęścić sos mąką ziemniaczaną, którą należy wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i taką zawiesinę wlewać stopniowo do rabarbaru. Na koniec dodaj zimne masło i wymieszaj sos. 

Wyjmij mięso i pokrój na plastry pod kątem. Wylej na półmisek lub talerz sos rabarbarowy i ułóż dekoracyjnie faszerowane filety. Na koniec udekoruj danie listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4