Przepisy Filet z kurczaka z pieczonymi młodymi warzywami i sosem grejpfrutowym
Składniki
2 filety z kurczaka i skrzydełkiem
30 ml oliwy z oliwek
2 młode marchewki
4 wiosenne cebulki
1 młoda pietruszka
1 kalarepka
2 młode ziemniaki
1 grejpfrut czerwony
100 ml kwaśnej śmietany
100 ml jogurtu naturalnego
30 ml oliwy
1/2 pęczka kolendry
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Filety z kurczaka umyj dokładnie i wytrzyj w papier kuchenny. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż je najpierw od strony skóry, a następnie z drugiej strony. Smaż do momentu, aż każda strona będzie rumiana. Mięso przełóż do formy porcelanowej. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°.

Warzywa obierz. Marchew i pietruszkę pokrój na grube paski, a kalarepkę i ziemniaki w ćwiartki. Cebulę obierz tylko z wierzchniej warstwy. Szczypiorek przytnij na wysokości ok. 6 cm. Warzywa przełóż do formy z kurczakiem. Polej oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Całość wstaw do pieczenia na ok. 20 minut.

W tym czasie umyj i obierz grejpfruta. Wytnij nożem miąższ z pomiędzy segmentów. Przełóż kawałki do miseczki i odciśnij sok z pozostałego miąższu. Wlej jogurt i kwaśną śmietanę. Przypraw szczyptą soli i mielonym pieprzem. Sos wymieszaj.

Mięso wraz z warzywami wyjmij z piekarnika. Filety z kurczaka pokrój na kawałki pod kątem od strony skrzydełka i ułóż je na półmisku. Warzywa wymieszaj delikatnie z listkami kolendry i połóż dookoła mięsa. Polej całość sosem z pieczenia. Dodatkowo nałóż obok sos z grejpfrutów. Na koniec udekoruj aromatyczną kolendrą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
50 min.
Dania główne