Przepisy Filet z kurczaka w ziołowej marynacie z grillowaną fetą

Składniki

1 pierś z kurczaka (podwójny filet)
150 g fety
1 pomidor (mały)
1 cebula czerwona (mała)
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
Marynata:
½ szklanki oleju słonecznikowego
1 cytryna (sok z połowy cytryny)
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka soli

Opis

W szklanym naczyniu zmieszaj olej z sokiem z cytryny, musztardą, ziołami i solą. Mięso pokrój w poprzek włókien na plastry grubości ok. 2 cm. Pokrojone mięso włóż do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.

Fetę pokrój w plastry grubości centymetra. Z folii aluminiowej przygotuj małe łódeczki wielkości plastrów sera. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą i oregano. Gotową miksturą posmaruj plastry fety i ułóż je w łódeczkach z folii. Pomidora i cebulę pokrój w plastry i ułóż na plastrach fety.

Mięso wyciągnij z marynaty i połóż na mocno rozgrzanym grillu. Kiedy plastry zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą i połóż obok łódeczki z fetą. Całość grilluj aż mięso odpowiednio się zarumieni. Gotowe mięso nałóż na talerze i na wierzch połóż wyciągniętą z folii fetę z warzywami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 22.10-28.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8