Przepisy Filet z kurczaka na grillowanych łódeczkach z kolorowych papryk

Składniki

2 filety drobiowe po 150 g każdy

2 gałązki tymianku

2 gałązki bazylii

2 gałązki natki pietruszki

2 łyżeczki tartego parmezanu 

20 ml oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

przyprawy: sól morska, pieprz czarny

Marynata do warzyw:

20 ml oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

1 gałązka rozmarynu

przyprawy: sól morska, pieprz czarny

Sposób przygotowania

 alt=
1

Filety umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Papryki umyj i pokrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Zielone ogonki możesz zostawić, będą dekoracyjnie wyglądać. 

 alt=
2

Czosnek obierz i drobno pokrój wraz z igłami rozmarynu. Przełóż do miseczki i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj oliwę z oliwek. Łódeczki papryk przełóż do większej miski i wymieszaj razem z marynatą. Odstaw na czas przygotowania mięsa.

 alt=
3

Listki bazylii, pietruszki i tymianku umyj. Przełóż do wysokiej miski, przypraw lekko solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i tarty ser parmezan. 

 alt=
4

Wlej oliwę i zmiksuj pulsacyjnie na gładką marynatę. 

 alt=
5

Wymieszaj marynatę z filetami drobiowymi i odstaw na ok. 20–30 minut, aby aromat świeżych ziół przeszedł do mięsa. Rozpal grill i jak tylko żar się ustabilizuje, połóż mięso na ruszcie (na początku grilluj mięso na najniższym poziomie, aby kurczak był soczysty). Opiecz z obu stron jak najszybciej, a potem odstaw w spokojniejszą część grilla, aby mięso doszło. W międzyczasie połóż zamarynowane papryki i opiekaj powoli z każdej strony tak, aby stały się chrupiące. Jak tylko mięso wypiecze się, a warzywa zrumienią, danie jest gotowe i można podawać je bezpośrednio z grilla.     

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4