Filet z kurczaka marynowany w imbirze z kaszą kuskus
Składniki
1 filet z kurczaka (ok. 300 g)
1 chilli
2 cm imbiru (korzeń)
1 grejpfrut
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 filiżanka kaszy kuskus
2 małe pomidory
sałata
przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
ocet balsamiczny
Sposób przygotowania
1
Chilli pokrój w kostkę. Jeśli wolisz mniej pikantne danie, usuń z papryczki pestki.
2
Łyżeczką oskrob imbir ze skórki.
3
Pokrój imbir w drobną kostkę.
4
Wyciśnij sok z połowy grejpfruta.
5
Dodaj wszystkie składniki do mięsa i dolej 1 łyżkę oliwy. Przypraw solą i pieprzem. Marynuj mięso przez 5 minut.
6
Wyfiletuj drugą połowę grejpfruta. Obetnij skórki.
7
Wytnij między błonkami cząstki grejpfruta. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy. Przełóż mięso (bez sosu) i smaż przez 7–8 minut z każdej strony do ładnego zarumienienia. Po tym czasie dodaj sos z przyprawami i łyżkę miodu. Gotuj sos aż zgęstnieje. Powinno zająć to ok. 2 minut. W międzyczasie przygotuj kuskus według opisu na opakowaniu.
8
Na talerzu ułóż sałatę, pomidory i grejpfruta. Skrop całość octem balsamicznym. Wyłóż kuskus oraz pokrojone mięso. Mięso polej powstałym sosem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne