Filet z kurczaka faszerowany cukinią i oliwkami
Składniki
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 suszona papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielony pieprz czarny
1 łyżka masła
sól gruboziarnista do smaku
Farsz:
1/2 średniej cukinii
10 czarnych oliwek
1 czerwona cebula
4 czubate łyżki pokruszonego sera feta
1 żółtko
przyprawy: sól, pieprz
Proponowane warzywa na grill:
cukinia, bakłażan, cebula czerwona, pomidory, czosnek lub inne ulubione
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety umyj i oczyść z błon. Mięso natnij nożem w środku, tworząc kieszenie. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, a cebulę pokrój w piórka. Warzywa przełóż do miski i wymieszaj z serem feta, żółtkiem, oliwkami (nie krojonymi) i przyprawami.

Mięso faszeruj przez nacięcie i spinaj wykałaczką. Cytrynę wymieszaj z miodem i polej kurczaka, następnie natrzyj solą, pieprzem i chilli do smaku. Filety ułóż na kawałkach folii, na każdym połóż trochę masła, zawiń luźno i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 30 min. Około 10 min przed końcem pieczenia odchyl folię, aby mięso się zarumieniło. Podawaj z grillowanymi warzywami pokrojonymi w plastry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy