Przepisy Filet z kaczki w morelowym maśle z orzechami
Składniki
2 filety z kaczki ze skórą
sól morska 
pieprz czarny
Masło orzechowe z morelami:
50 g masła 
20 g orzechów laskowych
40 g moreli suszonych 
1 żółtko 
4 gałązki tymianku 
sól 
pieprz czarny
Dekoracja:
150 g groszku cukrowego 
20 g masła
Opis

Filety z kaczki umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Orzechy laskowe lekko pokrój i podpraż na suchej patelni. Morele pokrój w paseczki i wymieszaj z miękkim masłem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj żółtko, aby nadzienie było delikatniejsze.

Delikatnie podważ i rozciągnij skórę na wierzchu filetu tak, aby zrobić kieszonkę na farsz.  Powoli wypełnij miejsce pod skórą nadzieniem morelowo-orzechowym. Odłóż odrobinę farszu do smażenia mięsa. Dociśnie lekko skórę do farszu. Ostrym nożem delikatnie natnij skórę w paski – dzięki temu tłuszcz lepiej się wytopi, a sama skóra będzie chrupiąca.

Filety obsmaż na patelni z obu stron, aby się ładnie zrumieniły. Dodaj resztę nadzienia, pozwól, aby masło się rozpuściło. Mięso schowaj do piekarnika na 15 minut, aby się dopiekło. Optymalna temperatura to 160˚C. Mięso będzie ładnie różowe w  środku.

W tym czasie zblanszuj groszek cukrowy w osolonej wodzie – gotuj go dosłownie przez ok. 30 sekund we wrzątku a potem wymieszaj ze świeżym masłem w miseczce. Filet z kaczki wyjmij z pieca pokrój na porcje, rozłóż na półmisku i polej masłem z pieczenia w raz z orzechami laskowymi, dekoruj jeszcze strączkami groszku i listkami tymianku.   

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery