Przepisy Filet z indyka nadziewany prażonymi orzechami i morelami

Składniki

400 g filetu z indyka

80 g orzechów laskowych

150 g moreli suszonych

100 ml wina białego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 gałązka tymianku

150 g masła

4 gałązki natki pietruszki

1 żółtko

3 gałązki estragonu

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Indyka umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Natnij nożem kieszeń wzdłuż fileta na ok. 12 cm. Kieszeń powinna być głęboka, ale uważaj, aby nie przeciąć mięsa na drugą stronę. Przypraw całe mięso solą i pieprzem oraz słodką papryką i świeżo gniecionym tymiankiem.

Orzechy laskowe przełóż na suchą patelnię i wstaw do prażenia na wolnym ogniu. Nabiorą przyjemnego zapachu i karmelowej nuty. Jeszcze gorące przesyp na deskę i pokrój nożem na kawałki. Nie powinny być zbyt małe, aby było je widać w farszu. Morele pokrój w paski i wymieszaj z orzechami. Dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do farszu dodaj żółtko. Gotowe nadzienie nakładaj do kieszeni partiami, ubijając za każdym razem. Zamknij kieszeń i jeśli farsz wystaje, to zbierz nadmiar lub postaraj się dopchać. W miejscu łączenia mięsa wbij kilka wykałaczek dla pewności, że nic nie wypadnie.

Całe mięso nasmaruj masłem, aby zabezpieczyć je przed wyschnięciem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170° i wstaw mięso do pieczenia na ok. 45 minut. Co 15 minut podlewaj mięso odrobiną wody (ok. 100 ml), aby zachowało wilgotność i uzyskało aromatyczny sos.

W tym czasie w rondelku podgrzej białe wino i dodaj estragon. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 10 minut, aż cały alkohol odparuje. Przypraw wino solą i świeżo mielonym pieprzem i odstaw do czasu upieczenia mięsa.

Wyjmij filet z pieczenia i przebij bambusowym patyczkiem. Jeśli patyczek łagodnie wchodzi w mięso, to znak, że jest gotowe. Przed podaniem odstaw mięso w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Sos z pieczenia wlej do wina w rondelku. Zagotuj całość i wyjmij estragon.

Bardzo zimne masło pokrój w małe kostki i dodawaj do sosu, miksując blenderem. Masło zimne idealnie zagęszcza sos z winem. Na koniec jeszcze pokrój odrobinę świeżych listków estragonu i dodaj do sosu. Mięso pokrój w plastry i ułóż dekoracyjnie na półmisku, polej całość sosem estragonowym i natychmiast podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4