Figi zapiekane z serem owczym podane na sałatce
Składniki
4 figi 
100 g owczego sera feta 
100 g sałaty rukoli 
50 g orzechów włoskich 
6 czarnych oliwek 
20 g miodu 
20 ml oliwy 
1/2 cytryny 
50 g pomidorków koktajlowych 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, ale nie docinaj do końca.
2
Posyp figi owczym serem, następnie polej miodem i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 min. Ser powinien się lekko zrumienić. Upieczone figi wyłóż na półmisek. Dodaj do nich czarne oliwki.
3
Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do miski. Spryskaj je sokiem z cytryny i polej oliwą, a na koniec przypraw solą i pieprzem.
4
 Sałatę rukola wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój pomidorki koktajlowe i wymieszaj z sałatą. Połóż sałatkę pomiędzy pieczone figi i posyp orzechami. Na koniec polej danie miodem z pieczenia.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
255 min.
Napoje