Przepisy Figi pieczone z miodem i rozmarynem
Składniki
4 figi 
2 łyżki miodu 
1 gałązka rozmarynu 
250 ml soku pomarańczowego 
70 g cukru 
20 g masła 
2 g imbiru 
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
1
Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, jednak nie docinaj do końca. Każdą figę rozłóż po nacięciu i ułóż na półmisku. Polej owoce miodem i posyp cynamonem. Igły rozmarynu poszarp zaczynając od łodygi i rozrzuć na owocach. Jego aromat spotęguje smak fig.
2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° i wstaw figi do pieczenia. W tym czasie w rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i, gdy zacznie robić się brązowy, wlej do niego sok pomarańczowy. Gotuj przez kilka minut, aż karmel rozpuści się, a sos zgęstnieje.
3
Do gotowanego sosu dodaj jeszcze pokrojony w plasterki imbir. Na koniec dodaj też świeże masło, aby sos był gładki i nabrał szklistości.
4
Wylej sos pomarańczowy na talerz i ułóż pieczone figi. Podawaj jeszcze gorące.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje