Przepisy Figi pieczone z miodem i rozmarynem

Składniki

4 figi 

2 łyżki miodu 

1 gałązka rozmarynu 

250 ml soku pomarańczowego 

70 g cukru 

20 g masła 

2 g imbiru 

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

 alt=
1

Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, jednak nie docinaj do końca. Każdą figę rozłóż po nacięciu i ułóż na półmisku. Polej owoce miodem i posyp cynamonem. Igły rozmarynu poszarp zaczynając od łodygi i rozrzuć na owocach. Jego aromat spotęguje smak fig.

 alt=
2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° i wstaw figi do pieczenia. W tym czasie w rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i, gdy zacznie robić się brązowy, wlej do niego sok pomarańczowy. Gotuj przez kilka minut, aż karmel rozpuści się, a sos zgęstnieje.

 alt=
3

Do gotowanego sosu dodaj jeszcze pokrojony w plasterki imbir. Na koniec dodaj też świeże masło, aby sos był gładki i nabrał szklistości.

 alt=
4

Wylej sos pomarańczowy na talerz i ułóż pieczone figi. Podawaj jeszcze gorące.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4