Przepisy Faworkowe wiatraki

Składniki

​85 ml gęstej śmietany

2 żółtka

1 białko

130 g mąki pszennej

100 g marmolady

5 g cukru waniliowego

1 łyżeczka octu lub spirytusu

olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1

Z mąki, żółtek, śmietany i łyżeczki octu ugnieć gładkie ciasto. Po wyrobieniu przez chwilę ubijaj ciasto wałkiem (od ilości ubijania, zależy ilość bąbelków w cieście).

2

Ciasto wałkuj po kawałku na bardzo cienkie placki (nie grubsze niż 2 mm). Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem na dziesięciocentymetrowe kwadraty.

3

Ponacinaj kwadraty po przekątnej na ok. 2–3 cm. Smarując ciasto cienką warstwą białka, posklejaj wiatraczki.

4

W rondelku rozgrzej olej. Do rozgrzanego oleju wkładaj wiatraczki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osusz wiatraczki na ręczniku papierowym. Na środku każdego zrób mały kleks z podgrzanej marmolady i oprósz cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 26.03-1.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8