Przepisy Faworki orzechowe
Składniki
100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
200 g mąki
3 żółtka
1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
1 op. cukru waniliowego
2 szkl. oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Opis

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i wymieszaj z winem. Stopniowo dosypuj do nich mąkę i zmielone orzechy. Rękami zagnieć na gęste ciasto, następnie długo bij je wałkiem. Gotowe włóż do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na paski o wymiarach 3x10 cm. Każdy przetnij w środku wzdłuż i przewiń przez otwór.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż w nim faworki z obu stron na złoto. Następnie osącz z nadmiaru tłuszczu, przekładając je na papierowy ręcznik. Na koniec obsyp przez sitko cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy