Przepisy Faworki drożdżowe

Składniki

5 żółtek

1 kg mąki

100 g drożdży

2 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

1/4 kostki margaryny

1 op. cukru waniliowego

1/2 l oleju do pieczenia

cukier puder do posypania

przyprawy: sól

Opis

Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Następnie odlej 1/3 szklanki. Drożdże rozpuść w odmierzonej ilości ciepłego mleka, dodaj cukier waniliowy i 2 łyżki mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.

Olej i margarynę stop powoli, na wolnym ogniu w garnuszku, ale nie gotuj. Następnie przestudź i dodaj żółtka – dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, podgrzane składniki i wyrośnięte drożdże. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką, a potem starannie wyrób rękami. Gotowe przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części i rozwałkuj na ok. 0,5 cm placki. Każdy z nich krój w 15 cm paski, w środku zrób nacięcie i przełóż przez nie faworka.

W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. Faworki kładź i smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz następnie z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy. Przed podaniem obsyp faworki przez sitko cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4