Faszerowany boczek podany z konfiturą karmelowo-cebulową
Składniki
1,5 kg boczku
5 ząbków czosnku
200 g cebuli
4 g słodkiej papryki
30 g masła
60 g cukru
100 ml wina białego
20 ml octu winnego balsamicznego
4 g majeranku
1 gałązka rozmarynu
4 ziarna pieprzu czarnego
natka pietruszki do dekoracji
pieprz czarny ziarnisty
sól
Opis

Boczek umyj pod zimną wodą i wytnij ewentualne kości i chrząstki. Jeśli ma skórę na wierzchu, zetnij ją. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno i przełóż do moździerza. Dodaj paprykę, majeranek, sól oraz pieprz czarny w ziarnach. Wszystko zgnieć razem na gładką masę. Następnie łyżką nałóż na rozłożonym płacie boczku. Mięso zroluj w poprzek włókien (czyli szerszą stroną).

Gotowy boczek przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiń brzegi folii i podłóż pod boczek. Przygotuj pętle z kuchennego sznurka i owiń mięso w folii. Dzięki temu boczek nie rozpadnie się po upieczeniu, a folia zabezpieczy mięso przed wyschnięciem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Mięso wstaw do pieczenia w rondlu na ok. 1,5 godziny. Do piekarnika włóż blachę z wodą, która podczas pieczenia będzie parować i utrzymać odpowiednią wilgotność.

W czasie pieczenia pokrój cebulę w drobną kostkę. W rondelku podgrzewaj powoli cukier do uzyskania lekkiego karmelu PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Następnie dodaj masło i cebulę. Wlej białe wino i gotuj powoli aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. Wtedy dolej jeszcze ok. 100 ml wody i włóż gałązkę rozmarynu. Konfiturę cebulową dopraw solą i octem winnym. Zredukuj ponownie płyn w cebuli i odstaw gotową konfiturę do ostygnięcia.

Upieczony boczek schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc), następnie odwiń sznurek, zdejmij folię i pokrój na plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na półmisku i udekoruj konfiturą z cebuli oraz listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje