Przepisy Faszerowany boczek podany z konfiturą karmelowo-cebulową

Składniki

1,5 kg boczku

5 ząbków czosnku

200 g cebuli

4 g słodkiej papryki

30 g masła

60 g cukru

100 ml wina białego

20 ml octu winnego balsamicznego

4 g majeranku

1 gałązka rozmarynu

4 ziarna pieprzu czarnego

natka pietruszki do dekoracji

pieprz czarny ziarnisty

sól

Opis

Boczek umyj pod zimną wodą i wytnij ewentualne kości i chrząstki. Jeśli ma skórę na wierzchu, zetnij ją. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno i przełóż do moździerza. Dodaj paprykę, majeranek, sól oraz pieprz czarny w ziarnach. Wszystko zgnieć razem na gładką masę. Następnie łyżką nałóż na rozłożonym płacie boczku. Mięso zroluj w poprzek włókien (czyli szerszą stroną).

Gotowy boczek przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiń brzegi folii i podłóż pod boczek. Przygotuj pętle z kuchennego sznurka i owiń mięso w folii. Dzięki temu boczek nie rozpadnie się po upieczeniu, a folia zabezpieczy mięso przed wyschnięciem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Mięso wstaw do pieczenia w rondlu na ok. 1,5 godziny. Do piekarnika włóż blachę z wodą, która podczas pieczenia będzie parować i utrzymać odpowiednią wilgotność.

W czasie pieczenia pokrój cebulę w drobną kostkę. W rondelku podgrzewaj powoli cukier do uzyskania lekkiego karmelu PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Następnie dodaj masło i cebulę. Wlej białe wino i gotuj powoli aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. Wtedy dolej jeszcze ok. 100 ml wody i włóż gałązkę rozmarynu. Konfiturę cebulową dopraw solą i octem winnym. Zredukuj ponownie płyn w cebuli i odstaw gotową konfiturę do ostygnięcia.

Upieczony boczek schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc), następnie odwiń sznurek, zdejmij folię i pokrój na plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na półmisku i udekoruj konfiturą z cebuli oraz listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4