Przepisy Faszerowana noga kaczki
Składniki
2 nogi kaczki
2 cebule
200 g pieczarek
1 jajko
2 łyżki listków majeranku
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Nogi kaczki umyj i podetnij błony tuż przy mięsie, aby zdjąć skórę z nóg kaczki. Skórę ściągnij powoli, uważnie, aby jej nie uszkodzić. Gdy już dojdziesz do podudzia (tuż przy kostce), odrąb udko, zostawiając kostkę ze skórą. Mięso oddziel od kości ostrym nożem i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w plastry. Następnie przesmaż na ok. 2 łyżkach oleju przez ok. 20 min, do momentu aż pieczarki puszczą sok. Grzyby z cebulką dodaj do zmielonego mięsa z kaczki. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj świeży majeranek i wymieszaj.

Ściągniętą skórę napełnij przygotowanym farszem i zaszyj tak, aby zachować kształt nogi kaczki. Faszerowaną nogę zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 30 min w temp. 200°. Po wyjęciu obsmaż nogę (pod przykryciem) z obu stron na ok. 4 łyżkach oleju. Przed podaniem usuń nitki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne