Przepisy Fasolowa zupa meksykańska
Składniki
250 g fasoli czerwonej lub brązowej
40 g słoniny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka jalapeno
50 g sera twardego
przyprawy: majeranek, sól, tymianek, listek laurowy
Opis

Fasolę umyj i pozostaw na noc w wodzie, aby zmiękła. Cebulę obierz i przekrój na połowę. Cebulę połącz z fasolą, dodaj majeranek, sól i liść laurowy. Zalej wszystko ok. 1 l wody i gotuj wszystko, aż fasola będzie miękka.

Następnie przecedź wywar do miseczki, a z tego co pozostanie wyjmij liść laurowy i zmiksuj.  Z papryczki wyjmij gniazda nasienne i posiekaj w kosteczkę, czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Następnie na patelni stop słoninę i podsmaż czosnek wraz z jalapeno (ok. 1 min), dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i rozrzedź ok. 2 łyżkami wywaru z fasoli. Przesmaż chwilkę wszystko, dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Następnie zalej całość wywarem z fasoli i majeranku. Dopraw świeżym tymiankiem. Możesz wszystko ponownie zmiksować i podgrzać. Przed podaniem posyp zupę startym serem żółtym. Podawaj z plackami tortilla.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery