Fasolka po bretońsku
Składniki
500 g fasola Jaś lub 3 puszki gotowanej białej fasoli
20 ml oleju słonecznikowego
100 g wędzonego boczku surowego
150 g kiełbasy wieprzowej (polecamy śląską lub podwawelską)
30 g koncentratu pomidorowego min. 30%
500 g krojonych pomidorów bez skórki w puszce   
1/2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
15 g masła
1 duża cebula
natka pietruszki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka cukru
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, cząber górki, majeranek, liść laurowy
Opis

Fasolę umyj i namocz na noc w zimnej wodzie (wody w garnku powinno być dwa razy więcej niż fasoli). Gdy fasola zmięknie, dodaj wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek, liść laurowy i gotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której fasola się moczyła. Posól do smaku. Możesz dolać wodę, jeśli jest jej za mało (podczas gotowania woda powinna przykrywać fasolę). Ugotowaną fasolę podgrzewaj na ogniu, aby odparować nadmiar wody (do połowy objętości garnka). 

Obierz i pokrój w małą kostkę marchew, pietruszkę i selera. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju. Dodaj warzywa, wymieszaj i duś, aż lekko zmiękną. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj do warzyw i podsmażaj, aż kiełbasa nabierze aromatu. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i smaż całość jeszcze przez klika minut. Dolej ok. 100 ml wody, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dodaj fasolę i przypraw całość solą, słodką papryką, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz cząbrem górskim, który ułatwi trawienie fasoli. Koniecznie dodaj łyżeczkę cukru do smaku i równowagi. Tak przyprawioną fasolkę gotuj na małym ogniu przez 30 min. Przed podaniem dodaj masło i świeżo ciętą natkę pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje