Farfalle z mięsem i grzybami shitake w sosie serowym z szałwią
Składniki
8 grzybów shitake
100 g mięsa mielonego
150 g makaronu kokardki
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka chilli w proszku
2 łyżki oleju
1 żółtko
Sos:
100 g sera gorgonzoli
10 g masła
ok. 80 ml mleka
garść listków szałwii
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Grzyby umyj i odetnij nóżki. Dwa z nich oraz wszystkie odcięte nóżki posiekaj w małą kostkę. Mięso mielone podsmaż na suchej patelni, dodaj olej, wrzuć posiekane grzyby, chilli, obrany i wyciśnięty czosnek, sól do smaku. Duś około 10 min na średnim ogniu, stale mieszając. Mięso przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 1 żółtkiem.

Kapelusze grzybów ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mięsa formuj w dłoniach małe luźne gałeczki. Każdą gałeczkę ułóż na środku kapelusza i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200˚ przez ok. 15 min.

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu. Odcedź. Do rondelka wlej mleko, zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj masło oraz ser gorgonzola. Powoli podgrzewaj stale mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaj porwane w palcach listki szałwii, świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, nakładaj na talerz, a na wierzchu połóż nadziewane kapelusze grzybów.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery