Dżem wiśniowy z dodatkiem kardamonu
Składniki
1 kg wiśni
400 g cukru
1 cytryna
4 szt. kardamonu
1/2 gwiazdki anyżu
1 łyżka pektyny
Opis

Wiśnie umyj i wydryluj. Do szerokiego garnka wsyp cukier i wlej ok. 250 ml wody. Kardamon i anyż rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. W małą szmatkę lub gazę kuchenną zawiń przyprawy i zawiąż na supełek. Dodaj do cukru i gotuj powoli syrop do momentu, aż zacznie gęstnieć i się pienić. Uwaga, cukier nie powinien się karmelizować.

Do gorącego syropu dodaj najpierw sok z cytryny, a następnie wiśnie. Właściwa kolejność w tym przypadku jest niezwykle ważna. Sok z cytryny zapobiega późniejszej krystalizacji dżemu i naturalnie reguluje kwasowość. Wiśnie smaż przez ok. 15 minut. na średnim ogniu. Jak tylko napęcznieją, dżem będzie gotowy. Jeżeli chcesz, możesz na koniec dodać jeszcze łyżkę pektyny. Wtedy dżem będzie miał konsystencję galaretki.

Przełóż gorący dżem do słoików i mocno zakręć. Odwróć każdy słoik, by sprawdzić, czy są dobrze zakręcone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
210 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Desery