Przepisy Dżem wiśniowy z dodatkiem kardamonu

Składniki

1 kg wiśni

400 g cukru

1 cytryna

4 szt. kardamonu

1/2 gwiazdki anyżu

1 łyżka pektyny

Opis

Wiśnie umyj i wydryluj. Do szerokiego garnka wsyp cukier i wlej ok. 250 ml wody. Kardamon i anyż rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. W małą szmatkę lub gazę kuchenną zawiń przyprawy i zawiąż na supełek. Dodaj do cukru i gotuj powoli syrop do momentu, aż zacznie gęstnieć i się pienić. Uwaga, cukier nie powinien się karmelizować.

Do gorącego syropu dodaj najpierw sok z cytryny, a następnie wiśnie. Właściwa kolejność w tym przypadku jest niezwykle ważna. Sok z cytryny zapobiega późniejszej krystalizacji dżemu i naturalnie reguluje kwasowość. Wiśnie smaż przez ok. 15 minut. na średnim ogniu. Jak tylko napęcznieją, dżem będzie gotowy. Jeżeli chcesz, możesz na koniec dodać jeszcze łyżkę pektyny. Wtedy dżem będzie miał konsystencję galaretki.

Przełóż gorący dżem do słoików i mocno zakręć. Odwróć każdy słoik, by sprawdzić, czy są dobrze zakręcone.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4