Przepisy Dyniowe risotto z szałwią i mascarpone

Składniki

1 dynia hokkaido

2 szalotki

400 g ryżu arborio (100 g na osobę)

100 ml białego wina

bulion warzywny

5 listków szałwii

100 g mascarpone

100 g masła

100 g parmezanu

1 łyżka mleka

przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek

Opis

Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i piecz w temperaturze 200ºC, aż lekko zbrązowieje. Następnie zblenduj ją na purée. W rondlu podsmaż posiekane szalotki, dodaj ryż i wymieszaj delikatnie, unikając przypalenia. Dodaj wino i poczekaj, aż wyparuje. Dodaj bulion i poczekaj, aż ryż go wchłonie. Powtarzaj, aż ryż stanie się al dente. W połowie gotowania wrzuć masę dyniową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj starty parmezan i masło, wymieszaj całość i odczekaj chwilę, aż danie uzyska kremową konsystencję. Liście szałwii wraz z odrobiną oliwy usmaż na patelni i dodaj do risotto. Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem i przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie udekoruj nim gotowe danie.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
10 min.
Napoje
2 3 4