Przepisy Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym

Składniki

700 g ziemniaków
700 g dyni hokkaido (ok. 0,5 średniej dyni)
350 g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (rozmiar L)
2 łyżeczki soli (plus 1 łyżeczka soli do gotowania gnocchi)
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
100 g masła
1 pęczek szałwii świeżej (duży)
parmezan

Sposób przygotowania

1

Dzień wcześniej przygotuj dynię i ziemniaki. Umyj dynię, przekrój na pół, wydrąż i pokrój w kostkę. Przełóż ją na blaszkę do pieczenia i piecz w 200°C przez 30 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj. Zostaw warzywa na całą noc do odparowania (najlepiej bez przykrycia).

2

Ziemniaki przeciśnij przez praskę.

3

Dynię zmiksuj lub też przeciśnij przez praskę.

4

Dodaj jajka. Mąki przesiej i przesyp do miski. Dodaj łyżeczkę soli i gałkę muszkatołową.

5

Wyrób dokładnie ciasto. W razie potrzeby podsyp je niewielką ilością mąki. Staraj się jednak nie dodawać jej zbyt wiele. Mniej mąki spowoduje, że kluseczki będą bardziej miękkie i delikatniejsze.

6

Porcję ciasta przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Uformuj wałek o średnicy ok. 1 cm. Pokrój go na małe kluski.

7

Kluski pospłaszczaj i przy pomocy widelca zrób charakterystyczne rowki. Zagotuj wodę w garnku i dodaj pozostałą sól. Przerzucaj gnocchi partiami do gotującej wody. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze 2-3 minuty. Wyciągaj gnocchi łyżką cedzakową.

8

W międzyczasie przygotuj masło. Przełóż je do rondelka. Dodaj listki szałwii. Całość podgrzej na małym ogniu.

9

Gorące gnocchi podawaj z masłem szałwiowym i startym parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem