Dynia marynowana
Składniki
​1 kg dyni
1 szkl. octu winnego
50 g cukru
5 goździków
1 płaska łyżeczka estragonu suszonego lub świeżego
10 g soli
1 szkl. wody
ewentualnie cynamon do smaku
Opis

Dynię umyj, obierz, wyjmij pestki i oczyść. Tylko twardy miąższ pokrój w dużą kostkę. Zagotuj wodę z octem, dodaj przyprawy, wymieszaj, aby cukier i sól się rozpuściły. Dynię przełóż do czystych słoików, zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiczki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj słoiki przez ok. 10 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Z podanej ilości składników otrzymasz 2 słoiki marynowanej dyni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne