Duszony bób z paskami kurczaka w kremowym sosie
Składniki
300 g bobu
200 g filetu z kurczaka
1 papryka czerwona
1 cebula 
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
3 gałązki natki pietruszki
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Bób obierz ze strączków. Wsyp do gotującej się i przyprawionej solą wody. Gotuj przez ok. 5 minut. Bób powinien być jeszcze twardy wraz z łupiną. Podgotowanie bobu eliminuje jego goryczkę. Odsącz go z wody i przełóż do miski. 

Obierz warzywa i dokładnie umyj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w większą kostkę. Filety drobiowe pokrój w paski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W szerokim rondlu podgrzej oliwę. Podsmaż kurczaka i, jak tylko się zrumieni, przełóż go na osobny półmisek. 

Ponownie na patelnię włóż paprykę, cebulę oraz czosnek i podsmaż. Przypraw jeszcze do smaku i dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę. Następnie dodaj podgotowany bób i wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Wlej śmietankę i dodaj kurczaka. Duś wszystko razem. Dodanie kurczaka na koniec gwarantuje, że będzie soczysty.

Posiekaj jeszcze listki natki pietruszki i wymieszaj z duszonym bobem oraz kurczakiem. Przełóż na półmisek i od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne