Przepisy Duszone porcje kurczaka z kumkwatem i papryką
Składniki
cały kurczak (ok. 1 kg) 
100 g kumkwatów 
1 papryka czerwona 
50 g marchewki 
50 g cebuli 
1 ząbek czosnku 
2 gałązki rozmarynu 
3 gałązki natki pietruszki 
100 ml białego wina 
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
10 g cukru 
50 ml śmietanki 
20 ml oliwy 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Kurczaka umyj i osusz na kuchennym ręczniku. Pokrój na części. Przetnij skórę w pachwinach i odetnij udka. Następnie przetnij udka w chrząstkach na podudzia i pałkę. Z grzbietowej części odetnij filety ze skórą i skrzydełkiem. Od skrzydełka odetnij w miejscu łączenia „V” część z małą lotką. Przy części z filetem powinna zostać tylko jedna kostka skrzydełka. Przekrój całe piersi na dwie części. Pozostałe elementy korpusu będą idealne na wywar lub rosół. Przypraw porcje kurczaka solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmaż kurczaka na oliwie w szerokim rondlu. Ważne, aby mięso było zrumienione z każdej strony. 

Obierz warzywa i pokrój na plasterki. Dodaj do smażonego kurczaka. Połam gałązki rozmarynu i też dodaj do rondla. Smaż wszystko razem. Kumkwaty pokrój na ćwiartki i dodaj do kurczaka. Wlej wino i, jak tylko alkohol odparuje, dolej bulion. Przykryj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE kurczaka przez 45 min, aż dobrze zmięknie i będzie swobodnie odchodził od kości. Pod koniec duszenia dopraw jeszcze aromatyczny sos solą i cukrem. Będzie miał przyjemny cytrusowy posmak kumkwatu, a dodany cukier podkreśli smak.  

Wyjmij porcje kurczaka na półmisek, a sos zapraw śmietanką. Dokładnie wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Znów wymieszaj i polej mięso na talerzu. Jeżeli chcesz, możesz udekorować danie kawałkami kumkwatów i świeżym rozmarynem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne