Duszone mięso z jelenia z dynią
Składniki
300 g łopatki z jelenia
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
4 gałązki natki pietruszki
300 g dyni
50 g orzechów włoskich
20 g mąki
20 ml oleju słonecznikowego
300 ml bulionu warzywnego
50 g pora
150 ml śmietanki 30%
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki konfitury z żurawiny
Sposób przygotowania
1
Mięso z jelenia umyj i wytrzyj dokładnie w ręcznik kuchenny. Pokrój na małe kawałki i przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 
2
Oprósz mięso w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso.
3
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i dodaj do smażonego mięsa. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE aż warzywa lekko się zrumienią.
4
Następnie przełóż całość do rondelka. Wlej teraz bulion warzywny i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie. 
5
Pora umyj i pokrój w kostkę. Dynię również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Warzywa dodaj do duszonego mięsa, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut, aż zmiękną. Następnie dolej śmietankę i wsyp cynamon. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
6
Orzechy pokrój na kawałki, 3 gałązki natki posiekaj i dodaj następnie do mięsa – całość wymieszaj. Jelenia przełóż do misy porcelanowej, a na wierzch dekoracyjnie nałóż konfiturę z żurawiny. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje