Przepisy Drożdżówki z brzoskwiniami, serem i kruszonką
Składniki
Ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
100 g masła
1/2 szkl. cukru
3 łyżeczki drożdży suszonych
3/4 szkl. mleka
1/2 łyżeczki soli
10 brzoskwini (brzoskwinie można też zastąpić morelami)
1 łyżka oleju
Ser:
300 g sera białego
1 jajko
1/2 szkl. gęstej śmietany
2 łyżki cukru z wanilią
Kruszonka:
1/4 kostki masła
1/2 szkl. mąki pszennej
Opis

Połącz ze sobą suche składniki ciasta. Dodaj roztopione i ostudzone masło oraz ciepłe mleko (nie gorące). Dodaj jajka. Wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie ręką. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas wyrabiania posyp je mąką, ale ostrożnie, bo bułki będą twarde.

Utwórz z ciasta kulę. Posmaruj ją olejem i przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją wielkość (potrwa to ok. 1 godziny).

Ser zmiksuj z jajkiem, śmietaną i cukrem. Składniki na kruszonkę połącz ze sobą, tworząc małe grudki. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Rozciągnij kolejne kawałki, tworząc bułeczki. Możesz też użyć wałka do ciasta. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Przy pomocy szklanki zrób wgłębienia w bułeczkach, mocno dociskając do formy. W to miejsce przełóż ser. Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Połóż po 2 morele na bułeczce i posyp kruszonką. Brzegi drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem.  

Bułeczki piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku, na środkowej półce przez 20–25 minut do lekkiego zbrązowienia. Bułeczki studź na kratce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4