Drożdżowe rogaliki z malinami
Składniki
150 g świeżych malin 
200 g masła 
85 ml mleka 
3 jajka 
40 g świeżych drożdży 
500 g mąki 
35 g cukru 
szczypta soli
Sposób przygotowania
1
Rozpuść masło w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Do mąki wrzuć pokruszone drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzej i wlej wraz z rozbełtanymi 2 jajkami oraz przestudzonym masłem do mąki.
2
Wyrób gładkie ciasto, a następnie włóż je do miski i zakryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3
Rozgrzej piekarnik do 190°. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy ok. 25 cm. Każdy placek podziel na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie połóż po 2-3 maliny i zaczynając od brzegu placka zwiń trójkąty w rogaliki. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 min.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
1 tydzień temu
10 min.
Desery