Dorsz w sosie winnym
Składniki
2 filety z dorsza
1 cebula
1 marchew
garść różyczek z brokuła
200 ml wytrawnego różowego wina
50 g śmietanki słodkiej
50 g masła
2 łyżki soku z cytryny
1 listek laurowy
cukier
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety z dorsza umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, następnie włóż do woreczka i wstaw do lodówki. Cebulę i marchew obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę. Warzywa duś wraz z różyczkami brokuła ok. 10 min na 2 łyżkach masła, następnie zalej połową wina.

Filety dorsza wyjmij z lodówki, posól i oprósz pieprzem. Połóż rybę na warzywach, dodaj listek laurowy i duś pod przykryciem ok. 15 min. Jak tylko ryba zmięknie, wyjmij z wywaru i zawiń w folię, aby utrzymać ciepło. Z wywaru wyjmij listek, dolej resztę wina i wygotuj je do 1/3 objętości. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem – całość wymieszaj. Rybę ułóż na podgrzanych talerzach i polej sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne