Przepisy Dorsz w sosie winnym

Składniki

2 filety z dorsza
1 cebula
1 marchew
1 brokuł (garść różyczek z brokuła)
200 ml różowego wina wytrawnego
50 g śmietany kremówki
50 g masła
1 cytryna (2 łyżki soku z cytryny)
1 liść laurowy
cukier
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Filety z dorsza umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny, następnie włóż do woreczka i wstaw do lodówki. Cebulę i marchew obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę. Warzywa duś wraz z różyczkami brokuła ok. 10 min na 2 łyżkach masła, następnie zalej połową wina.

Filety dorsza wyjmij z lodówki, posól i oprósz pieprzem. Połóż rybę na warzywach, dodaj listek laurowy i duś pod przykryciem ok. 15 min. Jak tylko ryba zmięknie, wyjmij z wywaru i zawiń w folię, aby utrzymać ciepło. Z wywaru wyjmij listek, dolej resztę wina i wygotuj je do 1/3 objętości. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem oraz cukrem – całość wymieszaj. Rybę ułóż na podgrzanych talerzach i polej sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8