Dorsz w pikantnej panierce z dipem musztardowym
Składniki
400 g filetu z dorsza ze skórką 
320 g mąki pszennej 
1 jajko 
200 ml piwa jasnego 
po 1 papryce jalapeno (zielona i czerwona) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
500 ml oleju roślinnego do smażenia
przyprawy: sól, pieprz 
Dip:
2 łyżeczki musztardy francuskiej 
40 ml oliwy z oliwek 
20 ml octu winnego 
1 łyżeczka kaparów 
2 cebulki 
2–3 gałązki natki pietruszki 
przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
patyczki do szaszłyków
Opis

Dorsza dobrze umyj i usuń ewentualne ości. Wytrzyj w kuchenny ręcznik i pokrój na kawałki o szerokości 2 cm. Następnie przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Papryczki pokrój drobno i dodaj do ryby ich większą część. Wymieszaj i zostaw w przyprawach na czas przygotowania ciasta.

W misce wymieszaj piwo jasne z jajkiem i pozostałymi papryczkami jalapeno. Dodaj mąkę (20 g) i proszek do pieczenia. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Ciasto wymieszaj rózgą kuchenną – powinno być gładkie i mieć konsystencję gęstej śmietany.

Musztardę wymieszaj z oliwą i octem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Natkę pietruszki i kapary pokrój na małe kawałki i dodaj do sosu. Nie wlewaj żadnej wody, dip musi być gęsty, aby trzymał się ryby.

W rondlu z wysokim brzegiem rozgrzej olej. Kawałki ryby obtaczaj w mące i dopiero wkładaj do ciasta. Dzięki temu panierka ściśle będzie przylegać do ciasta i nie zsunie się w trakcie pieczenia. Kawałki dorsza kładź od razu na średnio gorący tłuszcz i smaż przez ok. 3–4 minuty do zrumienienia się skórki. Gotowe odsączaj na papierowym ręczniku.;

Usmażoną rybę pokrój na mniejsze kawałki i nabijaj na patyczki bambusowe po dwie sztuki. Następnie ułóż na półmisku wraz z sosem w miseczce. Na koniec dorsza udekoruj zieloną cebulką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Desery