Dorsz po japońsku
Składniki
4 filety z dorsza
1 marchewka
1 mały por
kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
½ szklanki wody
przyprawy: sól
sos:
1 i ½ łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ strączka papryczki chilli
½ filiżanki wody
Opis

Do szerokiego rondla włóż rybę i wlej do niego wodę, tak aby lekko przykrywała filety. Krótko obgotuj dorsza (5-6 min), a następnie odcedź go za pomocą sita.

Pora, marchewkę i imbir umyj, pokrój na kawałki o długości 3 cm, a następnie pokrój je w cienkie paseczki.

Przygotuj sos: połącz wodę z mąką ziemniaczaną, dopraw pokrojoną w drobną kostkę papryczką i wymieszaj wszystko z sosem sojowym. Tak przygotowanym sosem zalej warzywa.

Włóż do rondla rybę, połóż na niej warzywa oblane sosem i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
70 min.
Zupy